Een verhaal van Casco Magazine

Schoonschip: drijvende woonwijk in Amsterdam Noord

Casco Magazine schrijft verhalen over mensen die zelf hun huis bouwen. Dit keer lees je over Schoonschip, een drijvende woonwijk vol duurzame toepassingen. Froukje was er vanaf het begin bij en ontwierp samen met haar vrienden een eigen wijk op het water.
Foto: Tiago Leal. Architect: MTB Architecten

Je hebt er bewust voor gekozen om met een grote groep vrienden in zee te gaan. Hoe ging dat? 

‘We zitten met z’n allen in een woonvereniging. Hoewel er echt wel eens onenigheid is, is het vooral gezellig. Je moet je erop instellen dat je rekening met elkaar houdt en accepteren dat je soms voordeel en soms nadeel hebt. Qua financiering was ons project een uitdaging. Voor banken was een tweeonder- één-kapwoning op het water compleet nieuw en de financiering dus ingewikkeld. Alleen Triodos durfde deze nieuwe constructie aan. Het hielp daarbij natuurlijk ook enorm dat het een duurzaam project is.’

“Voor banken was een twee-onder-een-kapwoning op het water compleet nieuw en de financiering dus ingewikkeld”

Locatie

Amsterdam

Bouwduur

Van idee tot verhuizing ongeveer 10 jaar

Oppervlakte

90 m²

Kosten kavel

Onbekend

Kosten bouw

Onbekend

Bijzonderheden

In collectief particulier opdrachtgeverschap gebouwd

Duurzame toegepaste materialen

FSC-hout voor de gevel, gecertificeerde vloer en keuken, gecertificeerd hout voor trap en kasten, meubels van marktplaats, bed van natuurlijke materialen (green sleep).

Duurzaam in gebruik vanwege

Smart grid, deelauto’s, gezamenlijke lokale inkoop, zonnepanelen, sedumdak, warmtepomp, wtw en extreem goede isolatie stelkozijnen, energiezuinige installaties en kierdichting.