Een verhaal van Casco Magazine

Levende gevel: Het verhaal van Joris

Het splinternieuwe Casco Magazine schrijft verhalen over mensen die zelf hun huis bouwen. Lees hier een voorproefje van het interview met Joris over zijn zelfontworpen vierseizoenshuis, dat voor het onderhoud van de gevel gebruikt maakt van een schimmel.
Foto:John van Groenedaal. Architect: Joris Verhoeven

Wat zouden jullie een volgende keer anders doen?

"Veel van onze ramen zijn kozijnloos geplaatst. Dat levert een prachtig strakke gevel op, maar heeft als nadeel dat er geen zonwering aan de buitenkant aangebracht kan worden. Dat leek me geen probleem omdat deze gevel op het oosten ligt, maar bij nader inzien is de ochtendzon soms toch te warm. Het wordt binnen dus toch een beetje te warm op hete zomerdagen. En waar we ook nog mee worstelen is de tuin. Op dit moment loopt onze kavel over in de omliggende natuur. We weten nog niet hoe we onze privacy kunnen waarborgen en tegelijk het uitzicht kunnen behouden. Want hoe zorg je voor meer beschutting zonder een schutting te plaatsen?"

"De grootte van ons huis is bepaald door ons budget, maar meer dan dit hebben we ook niet nodig."

Locatie

Tilburg

Bouwduur

10 maanden

Oppervlakte

156 m²

Kosten kavel

€ 325.000

Kosten bouw

€ 230.000

Bijzonderheden

De ruwbouw van de woning is binnen 3 dagen opgetrokken

Duurzame toegepaste materialen

Isovlas casco van houtskeletbouw met vlasisolatie, gevel van grenen met schimmelfinish

Duurzaam in gebruik vanwege

Beter dan nul-op-de-meter, regenwaterafvoer op eigen terrein, weinig waterverbruik door korte leidingen, douche-WTW voor minder energiegebruik, ventilatie met warmteterugwinning, waslijnen en een zandlopertje in de douche voor kortere douchebeurten.