CPO

Woonprofiel

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap of CPO is de meest gangbare vorm van zelf ontwikkelen in een bouwgroep. Als toekomstige bewonersgroep bepaal je eigenlijk alles. 

Je bent als groep opdrachtgever en kiest zelf architect, adviseurs en aannemer. Hiervoor betaal je echter ook de rekeningen en draag je dus het risico.

 De meeste CPO's laten zich begeleiden door een procesbegeleider die precies weet wat er allemaal moet gebeuren, hoe het proces zo soepel mogelijk wordt ingericht en hoe de (financiële) risico's zo laag mogelijk worden gehouden. CrowdBuilding helpt je bij het vinden van een ervaren procesbegeleider die je bouwproject tot een succes gaat maken.

COOP

Woonvormen overzicht

Een wooncoöperatie is een relatief onbekende woonvorm in Nederland. De eigendomsstructuur ligt tussen kopen en huren in. Omdat er in deze structuur geen winstbelang bestaat is het wonen in een wooncoöperatie relatief betaalbaar. Alle leden van de bouwgroep verenigen zich in een wooncoöperatie. Deze coöperatie wordt opdrachtgever voor de bouw en eigenaar van het woongebouw en financiert dit bij een bank. De coöperatie moet dit bedrag in 30 jaar terugbetalen en doet dit met de huuropbrengst. Als bewoner huur je een woning van de coöperatie maar je hebt hier ook een aandeel in. Zo ben je dus zowel huurder als eigenaar. Je hebt niet alleen zeggenschap over het gebouw maar ook over de huurprijs die je betaalt.

MO  

Bouwgroep overzicht

In een Mede Opdrachtgeverschap of MO project ontwikkel je als bouwgroep samen met een professionele ontwikkelaar een woongebouw. De ontwikkelaar betaalt alle kosten van het ontwikkel- en ontwerptraject. Jij betaalt pas voor je woning op het moment dat je een hypotheek hebt georganiseerd en het 100% zeker is dat het gebouw ook gebouwd gaat worden.

 De ontwikkelaar bepaalt waarschijnlijk welke architect en adviseurs bij het project betrokken worden. Maar als bewonersgroep heb je wel veel invloed op het ontwerp van het gebouw en vooral de indeling van je eigen woning. 

Je loopt weinig financieel risico en wordt gedurende het proces zoveel mogelijk ontzorgd.