CPO

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is de meest gangbare vorm van collectieve zelfbouw. Als bouwgroep bepaal je alles. Je bent als groep opdrachtgever en kiest zelf een architect, adviseurs en een aannemer. Hiervoor betaal je zelf de rekeningen en draag je dus zelf het risico.

 De meeste CPO's laten zich begeleiden door een procesbegeleider die precies weet wat er allemaal moet gebeuren. Zo wordt het proces zo soepel mogelijk ingericht en worden de (financiële) risico's zo laag mogelijk gehouden.

COOP

De wooncoöperatie wint in Nederland aan populariteit. Als leden van een bouwgroep kun je jezelf verenigen in een wooncoöperatie. Deze coöperatie wordt opdrachtgever en eigenaar van de woningen. Jijzelf bent lid en bepaalt mee. Als lid huur je vervolgens van de coöperatie. Zo ben je dus zowel mede-eigenaar als huurder. Je hebt daarbij zeggenschap over het beheer van het gebouw maar ook over de huurprijs die je betaalt. Als je verhuist bepaalt de coöperatie wie de volgende huurder wordt.   Omdat er in deze structuur geen winstbelang bestaat, kan het wonen in een wooncoöperatie betaalbaar blijven. Als coöperatie kun je gezamenlijk een lening aanvragen bij de bank. De coöperatie moet dit bedrag in 30 jaar terugbetalen en doet dit met de huuropbrengst.

MO  

Bij Mede Opdrachtgeverschap (MO) bouw je als groep samen met een professionele ontwikkelaar. De ontwikkelaar bepaalt in veel gevallen welke architect en adviseurs bij het project betrokken worden. Als bewonersgroep word je betrokken bij het ontwerpproces en het indelen van je eigen woning.  De ontwikkelaar betaalt alle kosten van het ontwerpproces. Jij betaalt pas voor je woning op het moment dat het zeker is dat het gebouw er komt. Je loopt weinig financieel risico en wordt gedurende het proces zoveel mogelijk ontzorgd.