Vereniging Toekomstmuziek
Een plezierige, gezonde, actieve en zinvolle manier van wonen en leven
Iedereen wil graag op een plezierige, gezonde, actieve en zinvolle manier leven en wonen. Hiervoor zijn allerlei manieren denkbaar, bijvoorbeeld het wonen in een groep met gelijkgestemden, bij voorkeur van verschillende leeftijden. Als goede buren onderzoeken wij, acht 60-plussers, hoe we samen de regie kunnen voeren over onze toekomst, liefst in combinatie met mensen die wat jonger zijn dan wij. Inmiddels is deze vereniging opgericht om hiermee een gezamenlijke woonvorm op te zetten, waarbij privacy gecombineerd wordt met gemeenschappelijkheid, en een groep samen te stellen die ruimte biedt aan meer generaties dan uitsluitend die van ons (60+). Dit omdat wij ervan overtuigd zijn dat differentiatie in leeftijd voor iedereen van belang is.
Wonen in Vereniging Toekomstmuziek
Naast het samenleven met verschillende leeftijden en een goede balans tussen privacy en gemeenschappelijkheid, hechten wij veel waarde aan wederkerigheid, gedeelde belangen, zelfstandigheid, zelfredzaamheid en duurzaamheid.
Het gaat ons niet om samenwonen, maar om samen leven en wonen. Anders geformuleerd: we werken er naar toe om onze directe leefomgeving dusdanig in te richten dat we zo comfortabel, gezond, actief, zelfstandig en veilig mogelijk kunnen wonen.
Wij streven er naar om invloed te hebben op waar en hoe we gaan wonen en om ons leven zelfstandig en deels gemeenschappelijk in te richten. We verwachten dat een woongemeenschap, zoals wij die voor ons zien, ook tal van maatschappelijke voordelen zal opleveren.
Bijvoorbeeld;
• Meer sociale cohesie, grotere geborgenheid, veiligheid en minder eenzaamheid omdat er meer gelegenheden zijn om elkaar te ontmoeten.
• Beschikbaarheid van burenhulp, bijvoorbeeld voor het doen van dagelijkse boodschappen, aanbieden van maaltijden, tijdelijk overnemen van taken.
• Verhoging van de sociale kwaliteit van de wijk waarin de gemeenschap is gevestigd (ondersteunen resp. activeren van buurtinitiatieven, inzet van gemeenschappelijke ruimtes).
• Kostenbesparing door zelfbeheer.
• Toename van de doorstroming, doordat de grote huidige woningen van de toekomstige bewoners beschikbaar komen op de huizenmarkt, bijvoorbeeld voor gezinnen met kinderen en starters.
Hiermee sluiten we aan bij de Woonvisie Gemeente Nijmegen 2016-2020.
Uitgangspunten en doelen:
• eerbiedigen ieders levenswijze;
• respecteren ieders privacy in eigen woning en buitenruimte(s);
• beogen een goed nabuurschap met belangstelling voor elkaars wel en wee, een steun te zijn voor elkaar en, waar nodig, elkaar te helpen;
• willen samen leven op een sociale en solidaire wijze en sociaal isolement zien te voorkomen;
• willen een goede relatie met en van meerwaarde zijn voor de buurt. Woonprogramma en doelen Wij willen dat onze woningen: • duurzaam en onderhoudsarm zijn gebouwd;
• energiezuinig, liefst energieneutraal;
• gezamenlijke voorzieningen hebben;
• levensloopbestendig zijn;
• in “het groen” staan.
Zoals gezegd willen we graag levensloopbestendig en duurzaam wonen. Onze wens is het realiseren van 10 zelfstandige wooneenheden/appartementen met een gemiddelde oppervlakte van ongeveer 100 m2. Daarnaast hebben we behoefte aan ruimtes die we kunnen delen met elkaar, zoals een multifunctionele ontmoetingsruimte, waarin we samen kunnen koken en activiteiten organiseren. Ook logeerkamers, hobby- en/of bergruimtes en een tuin zullen we gaan delen, net als materiële zaken, omdat dit milieuvriendelijker, kosten- en ruimtebesparend is. Te denken valt aan auto’s, (gebruiks)apparatuur en gereedschappen.
Voor wie?
Ons ideaal is om privacy te combineren met gemeenschappelijkheid en een groep samen te stellen die ruimte biedt aan meer generaties dan uitsluitend die van ons (60+). Dit omdat wij ervan overtuigd zijn dat differentiatie in leeftijd voor iedereen van belang is. Andere elementen waaraan wij veel waarde hechten zijn wederkerigheid, gedeelde belangen, zelfstandigheid, zelfredzaamheid en duurzaamheid.
We streven naar een groepsomvang van 15 tot 20 personen; meergeneratie (40-gers; 50-gers; 60-gers) zodat de groep qua omvang en leeftijdsopbouw krachtig en vitaal blijft.
Indicatie kosten
Het uitgangspunt voor de berekeningen is het realiseren van 10 wooneenheden of appartementen. Op basis hiervan heeft BIEB in het haalbaarheidsonderzoek een schatting gemaakt van de V.O.N.-prijs per wooneenheid.
De ondergrens zal ongeveer € 320.000 zijn (wooneenheid van +/- 75 m2), de bovengrens ongeveer € 450.000 (wooneenheid van +/- 100 m2). Deze prijzen zijn marktconform en uiteraard afhankelijk van de economische ontwikkelingen.
En voor alle duidelijkheid: in de V.O.N.-prijzen zijn ook alle kosten voor de ontwikkelfase en de gezamenlijke ruimtes, w.o. de grote tuin, verdisconteerd. Het koopcontract biedt dus veel meer dan enkel en alleen de aankoop van een privé-woning.
Indicatie Planning
Omdat de kavel nog geen bestemming heeft voor woningbouw is het nodig om een bestemmingsplanwijziging aan te vragen. In deze fase bevinden wij ons momenteel.
Wij verwachten dat de planning als volgt zal zijn:
- medio 2020: start van de bestemmingsplanprocedure
- in 2e kwartaal 2021: indienen aanvraag voor de bouwvergunning
- medio 2021: keuze voor aannemer en aanbesteding
- eind 2021: begin van de bouw
- in voorjaar 2023: oplevering gebouw
- in zomer 2023: afwerking en verhuizing
Anders samengevat:
• Een kleinschalige (meergeneratie)woonvorm, met bij voorkeur een evenwichtige man-vrouw verdeling.
• Met 10 zelfstandige wooneenheden/appartementen (koop) die levensloopbestendig zijn.
• Inclusief diverse multifunctionele gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een gemeenschappelijke ruimte die het hart vormt van het gebouw. Dit hart heeft de functie van een ontmoetings- resp. activiteitenruimte of huiskamer.
• Die duurzaam, energiezuinig, goed geïsoleerd en onderhoudsarm zijn gebouwd, met een gezond binnenklimaat en een hoogwaardige uitstraling naar buiten. Conform de ambities van de Gemeente Nijmegen, beschreven in paragraaf 5.4 - thema ‘Duurzaam wonen’ - van haar Woonvisie 2015-2020.
• Een appartementengebouw omzoomd door groen en met een gemeenschappelijke tuin.
In 2018 hebben we, na een lange zoektocht, een geschikte locatie gevonden in de wijk Hees. Een particulier perceel van ongeveer 3000 m2, gesitueerd achter Villa De Beuken, Kerkstraat 5, te Nijmegen. Het perceel was verwilderd en er was een aantal jaren geen onderhoud aan gepleegd. Op korte afstand ervan zijn voorzieningen beschikbaar die voor ons belangrijk zijn, zoals (medische) zorg, winkels, horeca en openbaar vervoer. Daarnaast vinden wij een groene omgeving heel aantrekkelijk en belangrijk.