
Schoonschip
De meest duurzame drijvende woonwijk van Europa
Een drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Buiksloterham, Amsterdam-Noord. Sinds begin 2020 wonen hier in totaal 46 huishoudens en iets meer dan 100 bewoners.
Hechte community
Schoonschip is sociaal. Samenleven betekent voor Schoonschip, krachten bundelen, samenwerken en elkaar en anderen inspireren tot een andere, duurzamere manier van leven. Dit zijn belangrijke uitgangspunten. Schoonschip is opgestart vanuit een stichting, die verantwoordelijk is geweest voor de hele ontwikkeling en namens de groep allerlei externe partijen aangestuurd heeft. Aansluitend werd een vereniging opgestart, waar alle huishoudens lid van zijn en die door bewoners wordt gerund. In werkgroepen buigen de bewoners zich over thema’s als mobiliteit, communicatie en materiaalkeuze. En dan is er de feestcommissie die alle bijeenkomsten faciliteert. Schoonschip wil in contact met de omliggende wijk onderzoeken hoe ze kunnen bijdragen aan een aantrekkelijke leefomgeving.
Locatie
Een drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Buiksloterham, Amsterdam-Noord. Sinds begin 2020 wonen hier in totaal 46 huishoudens en iets meer dan 100 bewoners.

Duurzaam leven in Schoonschip
Schoonschip is duurzaam doordat de waterwoningen o.a zeer goed geïsoleerd (EPC = maximaal 0) zijn en niet zijn aangesloten op het aardgasnet.
Voor de verwarming zorgen warmtepompen die warmte aan het water van het kanaal onttrekken en er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van passieve zonnewarmte. Het tapwater wordt verwarmd met behulp van zonneboilers en warmtepompen; alle douches zijn voorzien van een installatie om warmte terug te winnen (WTW).
De vereniging wekt haar eigen elektriciteit op met fotovoltaïsche zonnepanelen. Elke woning heeft een grote accu waarin tijdelijke overschotten kunnen worden opgeslagen en alle woningen zijn aangesloten op een gezamenlijk smartgrid. Dit grid stelt de bewoners in staat elektriciteit onderling slim uit te wisselen. Met 46 huishoudens kreeg Schoonschip slechts één aansluiting aan het landelijke energienet.
Er is een gescheiden stroom voor de afvoer van grijs water (uit vaatwasser, wasmachine) en zwart water (uit toilet). In een pilot in samenwerking met Waternet wordt het zwarte water afgevoerd naar een bioraffinaderij, om het te vergisten en om te zetten in energie. Alle woningen hebben een groen dak dat minimaal 1/3 van het dakoppervlak beslaat.
%20Isabel%20Nabuurs%2009%20copy%202opt.jpg)
Open source
Schoonschip is open source. Schoonschip ambieert een rol als koploper en pionier: een kweekvijver voor de nieuwste duurzame technieken en oplossingen. Om dit te bereiken werkt de verening samen met innovatieve bedrijven en deelt ze haar ervaringen. "Wij vinden het prettig en noodzakelijk om het duurzame en sociale gedachtegoed met anderen te delen en kennis en kunde verder te brengen. Daarbij leren we graag van anderen en mag iedereen van ons leren. Door gezamenlijk ambities en kaders te formuleren en daarbinnen vrijheid te bieden aan bewoners en architecten, ontstaat er een heel diverse, creatieve woonwijk. Onze ervaringen hebben we gebundeld op deze website."
Heb je een adviesvraag over duurzaam bouwen, CPO of iets anders? Dan kun je ook mailen naar: advies@schoonschipamsterdam.org
Voor (virtuele) rondleidingen: rondleidingen@schoonschipamsterdam.org
%20Isabel%20Nabuurs%2012%20copy%202opt.jpg)
Ambities
Schoonschip werkt momenteel verder aan haar ambities om de wijk verder te verrijken;
- De gezamenlijke inkoop van producten, om zo min mogelijk afval en mobiliteit te realiseren en initiatieven uit de buurt een afzetkanaal te bieden.
- Drijvende tuinen, waarmee we de buurt vergroenen.
- Deelmobiliteit. Een hub voor elektrische auto's, e-bakfietsen en e-bikes. Geen uitstoot, geen eigendom, wel passend vervoer voor iedereen op elk gewenst moment.
- Een gemeenschappelijke ruimte voor vergaderingen, yoga, filmavonden en andere activiteiten.
- Een drijvend film- en foodfestival.
- Excursies voor geïnteresseerden in duurzaam wonen op het water, voor volwassenen en basisschoolkinderen.
Voor verdere informatie:
- Woordvoerder Marjan de Blok is voor journalisten bereikbaar via: pers@schoonschipamsterdam.org
- Mail voor alle overige vragen naar: info@schoonschipamsterdam.org