
meer&deel
Op meer&deel is ruimte, ruimte om samen dingen te ondernemen, ruimte voor de natuur, en bovenal: ruimte om te leven.
Omdat in je woonomgeving alles samenkomt, vinden wij dat we die woonomgeving ook het beste samen vorm kunnen geven. meer&deel is een woonproject waarin de bewoners in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) 40 woningen ontwikkelen op een erg mooie locatie in Eindhoven, op de grens van bos en stad. We geloven in de kracht van delen, dat creëert een buurt waarin bewoners betrokken zijn bij elkaar en hun omgeving. Daarom gaan we op meer&deel voorzieningen met elkaar delen, zoals de tuin, fietsenstalling, ontmoetingsruimte en logeerkamer.
meer&deel wordt een buurt met duurzame woningen in de nieuwe wijk Vredeoord (Eindhoven), waar ruimte is voor een diversiteit aan huishoudens doordat er verschillende woningtypen gemaakt gaan worden. Voor de woningen maken we zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen en we creëren een groene omgeving voor samen buiten leven.
Onze kernwaarden
1. Een gezonde balans tussen autonomie en verbinding
Wanneer je als individuen bij elkaar komt, is er altijd een bepaalde balans nodig tussen autonomie en verbinding. We willen graag een plek vormen waarin we samen kunnen zijn, maar wel met ruimte voor iedereen om zijn eigen ding te kunnen doen. Hiervoor is het nodig dat we weten wat we aan elkaar hebben: we delen bepaalde dingen, maar hoeven niet altijd samen te zijn. De verwachtingen maken we niet te zwaar naar elkaar.
Onze plek heeft laagdrempelige en ongedwongen mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. We leggen er niet te veel voor vast, het mag juist spontaan: sleep spullen naar een plek die goed voelt, haak aan als je zin hebt en haal het weer weg als je er vandoor wilt. Om dit te kunnen bewerkstelligen, is het belangrijk om een open mentaliteit te hebben. Mensen moeten in onze groep de vrijheid en veiligheid voelen om dingen aan te kunnen kaarten en om zichzelf te kunnen zijn. We streven naar een woonomgeving die puur en eerlijk is. Op deze manier is samenzijn een vorm van plezier maken.

2. Kracht van ons collectief
Op specifieke onderdelen kiezen we bewust voor de kracht van ons collectief. Als we met vereende krachten ervoor kunnen zorgen dat we op onderdelen iets kunnen bereiken wat individueel niet kan (bijvoorbeeld die gigantische tuin) of omdat we betaalbaarder kunnen leven (bijvoorbeeld door samen een auto te delen) dan doen we dat. Als bewoner van meer&deel delen we daarom op verschillende niveaus (per groep woningen of als volledige gebied) ruimtes en voorzieningen. Daar dragen we allemaal aan bij!

3. Ruimte voor het onbestemde
Samen bouwen we aan iets heel waardevols. In fysieke zin uiteraard maar ook in de manier waarop we dat doen. We bouwen hier niet aan een woonomgeving die bij het overhandigen van de sleutel klaar is. We bouwen aan een omgeving met bezieling, betrokkenheid, adaptiviteit en goede energie. Bij voorkeur groeit onze leefomgeving op een organische manier en met een open eind. Constant wordt er toegevoegd, weggehaald of aangepast. Tijdelijke elementen, aanpasbare gebouwen, bijdragen van iedereen en een vrije onbestemde ruimte zorgen voor ‘leven in de brouwerij’, voor ruimte voor ontplooiing en initiatief. Hierdoor ziet het er wel wat imperfect uit, een beetje rafelig. En juist hier genieten we van, want imperfectie stimuleert de creativiteit en geeft vrijheid. Feitelijk zijn we ‘curator’ van onze vruchtbare grond. Grond waarvan de mogelijkheden zo uitbundig zijn. Het is aan ons om het te laten opbloeien, om het beschikbaar te maken voor verschillende mensen en hun ideeën om zo de locatie met waarde op te laden door de tijd. Kortom, het hoeft niet direct ‘af’ te zijn. Elke jaar wordt onze plek weer een stukje beter, mooier en betekenisvoller.


4. Verantwoord en natuurlijk wonen
We zijn in volle overtuiging een prettige en harmonieuze plek aan het bouwen met ‘natuurlijke rijkdom’. Een plek waar woongeluk ontstaat uit een gezond, actief, vrij en sociaal verbonden leven in een kleinschalige en natuurlijke woonomgeving. Het is voor ons essentieel dat als we iets doen, dat we dit op een bewuste, gezonde en natuurlijke manier doen. Als curatoren van de grond waarop we wonen voelen we ons immers betrokken bij elkaar en bij onze leefomgeving.
We zoeken verbinding tussen ons als bewoners, onze woning, het collectief en de wijk daaromheen. We kijken naar elkaar om en zetten gezamenlijk de schouders eronder als dat nodig is. Het gebruik van natuurlijke/biobased (circulaire) materialen, bovengemiddelde energieprestaties, de duurzame watercyclus en de aandacht voor biodiversiteit is voor ons vanzelfsprekend.
Wij vormen zo de early adapters die oog hebben voor de gevolgen van de mens op ons ecosysteem. Dit resulteert in een plek waar we ‘natuurlijk wonen’. Voelbaar en zichtbaar voor onszelf en bezoekers. Het is een plek waar we contact kunnen maken met de natuur. Met een gezamenlijke tuin waar menig stadsbewoner jaloers op is en met een overdaad aan groen rond, op en tegen onze woningen. En vooral niet te netjes en gecultiveerd maar juist natuurlijk en ruig! Vanuit onze woningen wandelen we op onze blote voeten zo het bloemrijke gras op. Naar één van de rustige plekken waar je, naast het drukke bestaan, even op jezelf kan zijn.

opt.jpeg)
Voor wie & soorten woningen
We willen met meer&deel een plek creëren waar verschillende doelgroepen, huishoudens en inkomens samen komen. Om de betaalbaarheid in de hand te houden heeft dat geresulteerd in de 7 onderstaande typen woningen, die allemaal op verschillende plekken in het plan terugkomen.
De woningclusters bestaan in het huidige ontwerp uit een gedeelte met grondgebonden woningen én een gedeelte met appartementen. Er tussenin bevindt zich het scharnier, waarin onder andere de trappen en fietsen hun plek krijgen. Er zijn 4 verschillende groottes aan appartementen; daarnaast zijn er nog een aantal appartementen die zich onder de kap bevinden en daardoor extra ruimtelijk zijn. Ook zijn er 3 verschillende grondgebonden types. Deze woningen bevinden zich ook op verschillende plekken in het plan. We zijn nu vooral nog op zoek naar huishoudens voor type A en B appartementen, maar dit is nog niet het definitief ontwerp; het aantal per type woning kan nog veranderen wanneer dat wenselijk of noodzakelijk is. Bekijk alle types hier.


opt.jpeg)

Indicatieve planning
- Vaststelling Voorlopig Ontwerp: december 2020
- Bestemmingsplan definitief: juli 2021
- Vaststelling Definitief Ontwerp: april 2021
- Vaststelling Technisch Ontwerp: februari 2021
- Start bouw: mei 2022
- Oplevering: eerste kwartaal 2023
Wat gaat het kosten?
De kosten voor het proces dragen we als bewoners zelf. Dat betekent dat we gedurende het proces op een aantal momenten weer allemaal een bedrag inleggen om de verschillende professionals die ons ondersteunen te kunnen betalen. Het totaalbedrag voor het ontwikkelproces ligt naar verwachting rond de € 15.000. Zodra we gaan bouwen sluit ook iedere bewoner zijn eigen hypotheek af. De kosten voor het proces zijn wel mee te financieren in de hypotheek, dus in feite schiet je die alleen voor.
De afbeeldingen zijn van AttB & Werkstatt en geven een impressie van de veranda en het gebouw (Het uiteindelijke ontwerp wordt vanzelfsprekend niet hetzelfde als deze beelden).
