
De BinnenHaven
Een hedendaags hofje voor bewoners met sociale pit.
In Almere Haven bouwen wij ongeveer 90 duurzame woningen én een duurzame buurtgemeenschap. Dat gebeurt op de plek van het oude zwembad, naast de nieuwe sporthal. Dit nieuwe hofje is in eerste instantie bedacht voor mensen uit Almere Haven, hun kinderen of ouders die graag dicht in de buurt willen blijven wonen. Er komen gezinswoningen, woningen voor alleenstaanden, stellen en woongroepen. Je woont rondom een gemeenschappelijke binnentuin en er zijn gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een logeerwoning (maar ook voor mensen uit de buurt die tijdelijk een beetje zorg nodig hebben), een buurtkamer of een klusschuur. Welke voorzieningen er precies komen bepalen de toekomstige bewoners die lid zijn van de Wooncoöperatie De BinnenHaven met elkaar.

Wonen in een hedendaags hofje
Je kent ze vast wel, de oude hofjes in Amsterdam, Haarlem of Leiden. Ze zien er ook na honderden jaren nog steeds aantrekkelijk uit. Mensen wonen er graag. Niet alleen doordat hofjes er mooi uit zien, maar ook omdat wonen in een hofje uitnodigt om ongedwongen naar elkaar om te zien. In een hofje heb je je eigen huis, maar je woont ook een beetje met elkaar. Dat zit in de opzet van een hofje ingebakken. Voordeuren kijken op elkaar uit en je deelt een gemeenschappelijke binnentuin. Soms heb je een eigen voortuintje of een balkon, maar je zult in hofjes nooit schuttingen of hoge hagen vinden. In een hofje voel je je veilig.
Je kent de meeste bewoners, omdat het je buren zijn of omdat je hen hebt leren kennen in de hofkamer. In Wooncoöp De Binnenhaven wordt wonen in een hofje op een moderne wijze leven gegeven. De woningen zijn nieuw, goed geïsoleerd, duurzaam, ruim en met veel daglicht. Daarnaast is wat de oude hofjes aantrekkelijk maakt in het nieuwe hofje vormgegeven: ook in De Binnenhaven deel je een gemeenschappelijke binnentuin, kijken voordeuren op elkaar uit en is het gemakkelijk contact te maken met buurtgenoten. Je woont natuurlijk helemaal in je eigen huis, maar als je wilt is de buurt dichtbij.

Duurzaam en Circulair
Wooncoöp De Binnenhaven werkt aan sociale duurzaamheid, maar is natuurlijk ook duurzaam in energie en materiaalgebruik. Zo wordt er volop gebruik gemaakt van warmte uit de bodem of uit de lucht. Op het dak staan zoveel mogelijk zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit. De woningen behoeven geen aansluiting voor aardgas meer. Dat is niet alleen veilig, maar ook beter voor het klimaat. Doordat de huizen uitstekend geïsoleerd zijn kost het weinig of geen energie om ze te verwarmen. Op deze manier wordt geen energie verspild. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.
De woningen worden zoveel mogelijk circulair gebouwd. Dat betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van toxische materialen en dat er zo min mogelijk afval geproduceerd wordt. Tijdens de bouw wordt er gestreefd naar een serieuze mate van CO2 reductie, door bijvoorbeeld af te zien van teveel gebruik van beton, waar mogelijk houtconstructies toe te passen en gebruik te maken van gerecyclede materialen. De Binnenhaven wordt zo ontworpen dat onderhoud gemakkelijk is. Ook dàt hoort in een slimme, circulaire economie! Als bijvoorbeeld over 25 jaar de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is, dan zijn daar geen grote sloopwerkzaamheden voor nodig. Circulair bouwen betekent niet alleen verantwoordelijkheid nemen voor de materialen die je toepast tijdens de bouw, maar houdt ook rekening met de toekomst.

De Buurtgemeenschap
De Binnenhaven is geen eiland in de buurt, maar is vanzelfsprekend onderdeel van de Werven. Het nieuwe hofje is helemaal openbaar, maar wel autovrij. Met de fiets of te voet kun je er gewoon doorheen fietsen of lopen. Ook qua samenstelling is De Binnenhaven net als de rest van Almere. In het hof woont een evenwichtige mix van huishoudens: jong en oud, gezinnen en singles. Wat de bewoners bijzonder maakt is dat ze gekozen hebben voor een beetje duurzamere manier van leven.
In De Binnenhaven komen gemeenschappelijke voorzieningen waar de hele buurt ook iets aan heeft. Hoe deze ruimtes er uit gaan zien bedenken we met elkaar! De binnentuin wordt natuurlijk met elkaar gedeeld, maar je kunt je ook voorstellen dat het handig is nog meer te delen. Tuingereedschap of zelfs een aantal auto’s: goedkoop, gemakkelijk en goed voor het milieu. En: met een wooncoöperatie heel gemakkelijk te regelen.
Over de aanmelding
Wooncoop De BinnenHaven, die vorig jaar als vereniging is opgericht, telt nu 20 leden en wordt ondersteund door Peter van Assche (architect: Bureau SLA), Lars Mosman (ontwikkelaar: DubbeLL – buurtontwikkelaars) en Birgit Oelkers (Communitybuilder: Plan & Aanpak). Op dit moment zijn we in gesprek met de gemeente Almere over de gronduitgifte. Zodra we van de gemeente horen of ons bod voor de gronduitgifte geaccepteerd wordt, kunnen geïnteresseerden zich weer aanmelden als leden en gaan we informatiebijeenkomsten organiseren. We laten het weten als dat het geval is!