Heb jij je wel eens voorgesteld dat er een plek bestaat waar stad en bos verweven zijn? Een plek die is gebouwd om mensen met elkaar en de natuur te verbinden? Een droomland dat wordt ingericht vóór jou en dóór jou, waar de maatschappij van de toekomst haar intrek kan nemen? Welkom in Common Woods.
Op een voormalig manegeterrein aan de rand van het landgoed Nimmerdor in Amersfoort, ontwikkelen wij Europa’s meest duurzame wijk. Een visionair project met oog voor bestaande ecologie, sociale inclusiviteit en een hoge kwaliteit van leven. 56 circulaire woningen, omgeven door een natuurgebied dat rijk is aan historie en biodiversiteit, vormgegeven op basis van de wensen van bewoners én anderen die een belang hebben in het gebied.
De maatschappij van de toekomst is ingericht op een betere balans tussen mens en natuur. In alles wat wij hier creëren, zijn we daarom op zoek naar harmonie. We stellen hoge ambities op circulariteit niveau en verbinden bewoners in een gemeenschap die sterker is dan de som van haar delen. Al deze inspanningen moeten ruim baan maken voor een nieuwe, gezonde en holistische vorm van leven. De ultieme balans tussen mens, stad en natuur
Common Woods verlegt de grenzen van modulaire architectuur en vindt inspiratie in het decor waartegen zij gelegen is. Droom groot in een villa, of houd je leven compact in een appartement. Werk en creëer in je eigen atelierwoning, of bouw een groene oase op je dakterras. Bewonder het bos vanuit iedere kamer in je huis en leer de allerkleinste bosbewoners kennen.
Je zult hier veel samen zijn. Je verbouwt voedsel in de gemeenschappelijke kas en vindt elkaar voor een kop koffie in de buurtwoonkamer. Je deelt auto’s, fietsen en een innovatief circulair energiesysteem. Je werkt, geniet en bouwt met elkaar aan een bijzondere gemeenschap en een betere toekomst.
Community building is een leidend concept binnen onze filosofie. Maar wat bedoelen we daar nu precies mee? Simpel gezegd omvat deze term het belang van gedeelde waarde. Common Woods is meer dan een serie percelen. Het is een gemeenschap, gebouwd op de ideeën, idealen en behoeften van haar leden. Een gemeenschap die bouwt aan een nieuw en gezond Nederland, waarin er ruimte is voor de stem van onze samenleving. Dit doen we met behulp van een online community platform, waarop de dialoog tussen toekomstige bewoners wordt gefaciliteerd.
Common Woods streeft er naar waarde te creëren voor zoveel mogelijk mensen, om zo samen te kunnen bouwen aan een betere toekomst. Dit doen we bijvoorbeeld door Multi Generational Housing, woningen die speciaal zijn ontwikkeld om meerdere generaties te kunnen huisvesten.
Het is de ambitie om in de wijk ook een ruimte in te richten voor de Community Nanny: een lokale kinderopvang met gastouders uit de directe omgeving, onder het motto “It takes a village to raise a child”. Common Woods zal thuis bieden aan 20 sociale huurwoningen en heeft de mogelijkheid voor een steward house, voor een buurtconciërge.
Nimmerdor, of ‘altijd groen’, is de naam van bos dat de wijk haar thuis noemt. Een naam die niet alleen het landschap beschrijft, maar ook symbool staat voor het leven in Common Woods. Hier speelt het concept van boskamers een rol. Het idee dat waar je je ook binnen de wijk begeeft, je altijd zicht zult hebben op groen. Dit doen we niet alleen door alle huidige bomen te laten staan, maar ook door nieuwe bebossing aan te leggen.
Vogels, bijen, vleermuizen en andere oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn onze helden. Door middel van een natuurinclusief ontwerp-proces, willen wij ervoor zorgen dat ook zij een plekje vinden in onze wijk. Dit doen we door niet alleen duurzaam voor mensen te bouwen, maar ook te investeren in bewoonbare gevels voor deze little stakeholders. Plekken waarin vogels, vlinders, kleine knaagdieren en insecten zich kunnen nestelen.
Energie zal in Common Woods ter plaatse worden opgewekt uit hernieuwbare bronnen door middel van zonnepanelen. De energie kan vervolgens in batterijen worden opgeslagen voor later gebruik. De huizen in de wijk zullen daarnaast gebruik maken van aardwarmte als bron voor verwarming en verkoeling.
Het energiegebruik wordt vastgelegd in een slim energienetwerk, dat laat zien wie er in de wijk het zuinigst met zijn of haar energie omgaat. Bewoners kunnen voor zuinig gebruik worden beloond door middel van tokens, waarmee ze bijvoorbeeld gratis gebruik kunnen maken van de gedeelde elektrische deelauto’s.
Het streven is om een speciale filter te implementeren voor de zuivering van grijs water. Deze helofytenfilter recycelt water dat onder andere kan worden gebruikt voor toiletten en wasmachines. Apparaten zoals recirculatie douches in het systeem moeten de vraag naar zoet water tot 60% verminderen. Common Woods zal tenslotte regenwater opvangen, opslaan en gebruiken voor kassen en tuin-irrigatie.
In beweging, dat zijn wij mensen altijd. Om de belasting op het milieu zoveel mogelijk te minimaliseren, stelt Common Woods een aantal elektrische auto’s en bakfietsen ter beschikking. Zo stelt Common Woods de bewoners in staat om in beweging te blijven, maar wel op duurzame wijze.
Common Woods wordt vormgegeven op basis van een uniek raamwerk dat drie hoofdelementen met elkaar samenbrengt; architectuur, modulariteit en natuurlijke context. Zo waarborgt de architectuur het comfort en de functionaliteit van de ruimtes, en inspireert de natuurlijke context op haar beurt het design en interieur. Deze twee elementen worden met elkaar verbonden door een uniek modulair systeem; het derde leidende element.
Common Woods wordt gebouwd met een modulair houtbouw systeem. De onderdelen worden in verschillende modules bij elkaar gebracht. Zo worden er woningen met verschillende architectonische identiteiten gecreëerd, die samen toch een eenheid vormen. De modulaire en geprefabriceerde gebouwen zijn bovendien ontworpen voor een duurzamere levensduur, met materialen die aan het einde van de cyclus eenvoudig kunnen worden gedemonteerd en hergebruikt.
De meest duurzame wijk van Europa moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. Zelfvoorzienend in energie, water, maar ook voedsel. De wijk zal daarom ruimte bieden aan een gemeenschappelijke buurtkas en permacultuur die gezamenlijk door bewoners kunnen worden onderhouden.
Je wordt doorverwezen naar het CrowdBuilding Forum
nu beschikbaar